July 7, 2014

SUPLEMENPENGAMBILAN makanan tambahan (supplement) seakan-akan sudah menjadi gaya hidup kebanyakan wanita moden hari ini. Sama ada dalam bentuk pil, kapsul, tablet, serbuk, cecair, semua berasaskan sebab yang sama, demi kecergasan atau kecantikan tubuh badan. Bukan sesuatu yang mustahil untuk melihat seseorang wanita itu mengambil puluhan jenis tablet pada setiap pagi.

Jika di Amerika, pemakanan tambahan mengikut definisi Akta Diet Kesihatan Tambahan dan Pendidikan (DSHEA) 1994 menjelaskan makanan tambahan kesihatan seharusnya mengandungi vitamin, mineral, makanan, botani, asid amino dan ia seharusnya bersifat memenuhi pengambilan biasa semua unsur itu.

Tetapi sejauh mana kepentingan pengambilan makanan tambahan begini kepada kita? Secara teorinya, jika anda mengamalkan pemakanan sihat dengan imbangan jadual pemakanan yang betul, cukup protein, lemak dan karbohidrat, anda tidak memerlukan makanan tambahan.

Seorang imunalogist yang ditemubual, Dr Chen Jau Fei, tidak lama dulu, pernah berkata, makanan tambahan hanya untuk mereka yang malas.

Katanya jika seseorang itu memiliki imbangan pemakanan yang betul, tiada alasan untuk mengambil makanan tambahan. Jauh bezanya antara makanan asal seperti sebiji oren dengan tablet yang sama khasiatnya.

Bagaimanapun katanya, dengan kepantasan hidup pada zaman ini, bukan sesuatu yang mustahil jika ramai daripada kita memilih mengambil makanan tambahan.

Apatah lagi memang anda seorang individu yang menjalani kehidupan serba pantas, hambatan kerjaya selain faktor sekeliling yang tidak mendorong kepada gaya pemakanan yang sihat, mungkin anda perlu memikirkan untuk mengambil makanan tambahan. Apatah lagi jika anda berhadapan dengan satu daripada senario ini.

1.Kerap berada dalam keadaan tertekan sama ada kerana kerja, keluarga dan perhubungan. Keadaan ini akan menyebabkan kelenjar adrenal anda berkerja ‘lebih masa’. Keadaan ini akan menyebabkan sakit kepala dan keletihan. Mungkin pengambilan vitamin B komplek, E dan C boleh membantu.

2. Sejarah keluarga yang berhadapan dengan ostreoprosis. Membekalkan tubuh anda dengan mineral yang tersimpan dalam tulang boleh menolong mencegah masalah ini. Apatah lagi bagi wanita yang kerap melahirkan anak, bayi bergantung bekalan kalsiumnya daripada ibu. Justeru pengambilan kalsium, magnesium dan vitamin D mungkin membantu anda menangani osteoprosis.

3. Anda kerap diserang selesema. Sistem imun anda mungkin rendah berbanding orang lain. Dalam keadaan ini tambahkan pengambilan vitamin C dan zink.

4. Jika anda merokok, anda memerlukan lebih vitamin C. Selain itu anda mungkin memerlukan kalsium, magnesium dan vitamin D, kerana merokok juga dikaitkan dengan osteoporosis, tetapi sebaik-baiknya berhentilah merokok.

5. Jika anda berhadapan dengan masalah hormon, anda mungkin memerlukan vitamin B6. tetapi jangan ambil dos yang banyak tanpa rujukan doktor.

6. Anda mengalami masalah tekanan darah rendah. Lebihkan pengambilan zat besi, vitamin C, asid foli dan vitamin B12 juga.

7. Gout- Mungkin anda perlu mengambil vitamin B5 (asid panthothenik)

8. Masalah jantung - Minyak ikan membantu menurunkan tahap kolesterol. Ia juga berfungsi sebagai agen mengurangkan bengkak atau radang. Jika anda tidak mendapat minyak zaitun dalam diet, mungkin anda perlu pertimbangkan mengambil makanan tambahan.


MENGAPA KITA PERLU MENGAMBIL SUPLEMEN

1. Sebab kita terdedah dengan pencemaran alam sekitar.
Kesan daripada pencemaran udara akan mengganggu sistem pernafasan manusia. Gas-gas seperti karbon monoksida akan meracuni sistem pengangkutan oksigen dalam darah dan akan melambatkan tindakbalas manusia .Sehinggalah menyebabkan mengantuk,penyakit lelah dan mengurangkan fungsi paru-paru.
2. Badan kita memerlukan dos yang lebih tinggi bagi sesetengah nutrien
Badan kita sememangnya memerlukan vitamin dan mineral sebagai tambahan untuk memastikan ia bergerak aktif seperti Vitamin C bagus untuk kulit dan Vitamin E untuk anti penuaan.

3. Buah-buahan dan sayur-sayuran mungkin terjejas
Penggunaan racun perosak, racun serangga  akan mempengaruhi kualiti buah-buahan dan sayur-sayuran. Penggunaan racun serangga berpotensi membahayakan kesihatan seperti sakit kepala,loya,sakit dada,muntah,ruam,sakit otot,cirit birit dan pandangan mata yang kabur.

4. Amalkan gaya hidup yang tidak sihat
Gaya hidup yang kurang sihat seperti merokok,kurang bersenam,tidak mengamalkan diet yang seimbang,makan lewat malam ,kurang rehat dan tidur akan mengundang pelbagai penyakit sepertipenyakit jantung dan strok.Tekanan di tempat kerja, balik lewat malam akan membawa kemusnahan Vitamin B dan C.

5. Makan mengikut selera rasa
Sebut saja Fast Food, semua orang tahu jenis makanan apa yang dimaksudkan.Boleh dikatakan ia berjaya mengubah selera masyarakat Malaysia.Makanan segera yang diambil dalam jumlah kerap dan banyak tidak baik untuk kesihatan kita terutama kanak-kanak.

6. Gangguan penyerapan nutrisi dalam badan
Pengambilan pil penahan sakit,ubat-ubatan,alkohol akan mengganggu penyerapan zat makanan.Tahukah Kafein juga boleh menghalang penyerapan Vitamin D dan kalsium ke dalam tubuh?. Ia juga boleh mengganggu penyerapan beberapa nutrien dam tubuh.

7. Kehilangan Nutrien
Tahukah kita bahawa cara memasak,menggoreng terlalu lama,memotong,menyimpan bahan mentah terlalu lama di dalam peti sejuk boleh menyebabkan kehilangan nutrien?.Jadi apa yang tinggal lagi untuk kita..

Apapun, adalah penting untuk mendapatkan makanan tambahan yang berkualiti dari segi vitamin dan mineralnya. Jika tidak pasti mungkin boleh merujuk kepada yang pakar seperti doktor.
Saya memilih suplemen shaklee kerana saya yakin halal, selamat serta mendapat kelulusan KKM dan yang paling penting suplemen shaklee telah berada lebih 50tahun di pasaran Dunia.
Jadilah pengguna bijak demi kesihatan yang berpanjangan.. 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Wardrobe Kak Jijah ©